Vișinată. Vișinata este o băutură alcoolică de culoare roșie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat. Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât și datorită zahărului, medicii nutriționiști recomandă să bem vișinată cu precauție, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede: efect dat de conținutul ridicat de zahăr, care accelerează apariția stării de beție.
1. Vișinată. Prima rețetă:
Ingrediente:
â— un kilogram de vișine coapte
â— 500 de grame de zahăr
â— jumătate de litru de alcool dublu rafinat de 90 de grade
Vișinată. Mod de preparare:
Vișinele coapte se curăță de frunzulițe și codițe, se spală și se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă. Se pune un rând de vișine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se închide bine damigeana și se lasă la macerat, într-un loc bine luminat și la căldură, aproximativ o săptămână, până când zahărul se topește formându-se un sirop. În tot acest timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu zahărul. Când s-a topit zahărul și siropul este format, se va adăuga alcoolul și se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două zile și se va păstra la loc întunecat și mai răcoros. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conținutul. Vișinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur și simplu.
2. Vișinată. A doua rețetă:
Ingrediente:
â— trei kilograme de vișine
â— două kilograme de zahăr
â— doi litri de votcă fără arome
â— doi litri de apă
Vișinată. Mod de preparare:
După ce fructele au fost curățate de codițe, frunze și au fost bine spălate, se pun într-o damigeană de cinci litri. După un strat de vișine se adaugă un strat de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie de zahăr. După care damigeana se astupă cu un dop de plută și se lasă la soare timp de 4 zile. În această perioadă, din când în când se mai amestecă conținutul. Apoi, se adaugă votca și apa și se lasă, într-un loc întunecat și răcoros, timp de o săptămână. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conținutul.
3. Vișinată. Cea de-a treia rețetă:
Ingrediete:
â— un kilogram de vișine
â— 400 de grame de zahăr
â— 500 de mililitri de palincă
â— 150 de grame de zmeură
â— 150 de grame de afine
â— o sticluță de rom
Vișinată. Mod de preparare:
Vișinele, zmeura și afinele se spală și se pun într-o sticla cu gura largă, iar peste ele se pune zahărul. Se leagă bine sticla la gură și se pune la soare trei zile, până se lasă din vișine siropul. După aceste zile se toarnă alcoolul și sticla de rom peste sirop și se lasă la macerat pentru alte patru zile, după care se poate completa cu apă, în funcție de cât de tare vrei să fie vișinata. Această rețetă de vișinată va oferi băuturii un gust aparte, datorită combinațiilor dintre ingrediente.